Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat eind 2023, er 6500 inwoners van Tiel tussen de 15 en 75 jaar al zeker vier jaar geen werk hebben. Dit aantal ligt voor het vierde jaar op rij lager dan een jaar eerder.
Niet alle langdurig werkloze inwoners van Tiel zijn actief op zoek naar werk. Sommigen kiezen ervoor om niet te werken vanwege verschillende redenen zoals het zorgen voor hun kinderen, mantelzorg verlenen, een studie volgen, gezondheidsredenen, of omdat ze al met pensioen zijn. Deze cijfers benadrukken de diversiteit en veranderingen binnen deze groep, en tonen aan hoeveel mensen al lange tijd buiten het arbeidsproces staan.
Veel regio's in Nederland hebben een hoger percentage langdurig werklozen, met name in het oosten van Groningen en het zuiden van Limburg. Factoren zoals gezondheid, opleidingsniveau en armoede spelen hierbij een rol volgens hoogleraar Jouke van Dijk.
Hoe langer iemand buiten het arbeidsproces zit, hoe moeilijker het wordt om weer aan het werk te gaan. Van de 8400 inwoners van Tiel die minstens een jaar niet hadden gewerkt eind 2023, kregen 74 al minstens een jaar een WW-uitkering. Individuele begeleiding en het wegnemen van barrières spelen een cruciale rol bij het terugbrengen van 'onbenut potentieel' naar de arbeidsmarkt.
Terwijl het aantal langdurig werklozen daalt, zijn er in Tiel ook 17.000 inwoners die al meer dan vier jaar werk hebben, wat het hoogste aantal in jaren is. De groei van werkgelegenheid laat een positieve trend zien, ondanks regionale verschillen.