In het Flipje- en Streekmuseum in Tiel wordt de transformatie van een dorpse nederzetting naar de meest welvarende handelsstad van Nederland prachtig belicht. Met recente moderniseringen heeft het museum een nieuw leven ingeblazen in de geschiedenis van Tiel.
De directeur, Jurriaan de Mol, heeft in bijna drie jaar tijd het museum aantrekkelijker gemaakt voor het grote publiek. Vijf verhaallijnen belichten de rijke historie van Tiel: prehistorie & Romeinen, Tiel als handels- en hanzestad, Flipje & Fruit, de Tweede Wereldoorlog en Tiel anno nu.
Tiel bloeide tussen 900 en 1050, en was destijds de spil van Nederlandse handel. Dankzij de ligging aan de Linge groeide Tiel uit tot dé handelsstad van Nederland, met welvaart uit wijn, wol en stenen. Het museum onthult het belang van de Linge voor de ontwikkeling van Tiel, waar de rivier de Waal een bijzaak was.
Het museum heeft een grote maquette van de binnenstad gemoderniseerd, waardoor bezoekers een interactieve ervaring hebben. Met een investering van 1 miljoen euro en nieuwe objecten uit de periode 900-1550, vertelt het museum het verhaal van Tiel's welvarende handelsperiode op een begrijpelijke en boeiende manier.