De enige middelbare school in Tiel, het Lingecollege, kampte met een ernstige bestuurscrisis en wat deed de gemeente? Die stond erbij en keek ernaar. Had dat niet anders gekund?
De bestuurscrisis bij het Lingecollege werd aan het licht gebracht door signalen van medewerkers en onderwijsinspectie. De crisis bracht risico's met zich mee voor de onderwijskwaliteit en de veiligheid van de leerlingen.
Uit gemeentelijke documenten blijkt dat de gemeente al eerder op de hoogte was van problemen bij het Lingecollege. Echter, de gemeente wilde zich niet actief bemoeien met de interne zaken van de school en verwees meldingen door naar de onderwijsinspectie.
De Onderwijsinspectie constateerde in haar rapport dat de onderwijskwaliteit op alle afdelingen van het Lingecollege tekortschoot. Bovendien waren er onveilige situaties, zoals de infiltratie van straatcultuur, bij het Beroepscollege.
Hoewel de gemeente een beperkte rol had, eiste de gemeenteraad na druk van petities een actievere betrokkenheid. De wethouder beloofde een vinger aan de pols te houden en regelmatig overleg te voeren met de interim-bestuurder.
De situatie bij het Lingecollege benadrukt de complexe verhoudingen tussen schoolbestuur, gemeente en onderwijsinspectie. Het gebrek aan formele bevoegdheden van de gemeente roept vragen op over toezicht en verantwoordelijkheid binnen het onderwijssysteem.