De gemeente Tiel zet alles op alles om haar inwonersaantal te laten groeien naar 50.000 inwoners. Deze ambitie is cruciaal om de diverse gemeentelijke voorzieningen te handhaven en financieel haalbaar te houden. Daarnaast hoopt het gemeentebestuur dat een toename van inwoners met koopkracht kan bijdragen aan het verminderen van leegstand in het stadscentrum.
Volgens het coalitieakkoord, ondertekend door PvdB, PvdA, VVD, GroenLinks en ProTiel in 2022, is het streven om dit gewenste inwoneraantal in 2040 te bereiken. Het college van de gemeente vindt deze termijn te lang en heeft als doel gesteld om de 50.000e inwoner al in 2035 te verwelkomen. Met gemiddeld 2,15 personen per huishouden, vereist dit de bouw van bijna 5000 woningen in 11 jaar.
De gemeente staat voor aanzienlijke uitdagingen, waaronder de sloop en nieuwbouw van woningen, vermindering van het aantal bewoners per woning en de behoefte aan huisvesting voor thuiswonende jongeren. Om deze doelstellingen te behalen, is niet alleen extra bouwgrond nodig, maar ook de aantrekkelijkheid van Tiel voor nieuwe inwoners van buiten de stad moet vergroot worden.
Recentelijk heeft minister van Volkshuisvesting, Mona Keijzer, een wetsvoorstel geïntroduceerd waarin staat dat een aanzienlijk deel van nieuwe woningen betaalbaar moet zijn. Dit vormt een uitdaging voor Tiel, aangezien de gemeente al relatief veel sociale huurwoningen heeft. Om meer balans te creëren, wordt overwogen om meer duurdere woningen te bouwen.
Naast grootschalige projecten, zoals in Passewaaij, zijn er diverse woningbouwplannen binnen de bebouwde kom van Tiel. Deze omvatten onder andere nieuwbouw van luxe appartementen, koopappartementen en grondgebonden woningen op verschillende locaties in de stad.
Tiel kijkt met optimisme naar de toekomst van de woningbouwontwikkelingen. Met een mix van betaalbare en luxere woningen, streven zij naar een evenwichtige en aantrekkelijke leefomgeving voor haar inwoners.