Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het percentage huishoudens in Tiel dat kampt met problematische schulden voor het derde jaar op rij is gestegen. In het begin van dit jaar hadden 2090 huishoudens in Tiel problematische schulden, wat neerkomt op 11,0 procent van alle huishoudens in de gemeente. Dit is een toename ten opzichte van 2021, toen dit percentage op 9,9 procent lag.
Van de 2090 huishoudens met problematische schulden in Tiel zijn er 1290 waar de financiële malaise hardnekkig is. Dit zijn huishoudens die al minstens drie jaar op rij niet in staat zijn om hun schulden terug te betalen. Hiermee ligt het percentage mensen met langdurige probleemschulden in Tiel boven het landelijk gemiddelde.
In heel Nederland kampt 8,9 procent van alle huishoudens met probleemschulden, waardoor het percentage in Tiel hoger ligt. Het landelijke percentage huishoudens met probleemschulden is het afgelopen jaar ook gestegen, zij het minder hard dan in voorgaande jaren. Dit wijst op een bredere trend van toenemende financiële problemen onder huishoudens in Nederland.
De stijging van het aantal huishoudens met problematische schulden in Tiel wordt deels toegeschreven aan de nasleep van de coronacrisis. De herstart van invordering van schulden en te veel betaalde toeslagen door de Belastingdienst heeft bijgedragen aan dit probleem. Bovendien is er sprake van groeiende energiearmoede, ondanks een afname van huishoudens onder de armoedegrens.
Maarten Bergman, een expert in schuldhulpverlening, wijst erop dat de huidige cijfers mogelijk het volledige beeld niet weergeven. Hij benadrukt de noodzaak van effectieve schuldhulp, waarbij de drempel voor mensen om hulp te zoeken laag moet zijn. Bergman pleit voor een geïntegreerde aanpak met één loket en één regisseur om de bureaucratische rompslomp te verminderen en de effectiviteit van schuldhulp te vergroten.