Nu de Caeciliakapel en de Sint Maarten door de aankoop van de gemeente een andere functie krijgen is het een goed moment om de geschiedenis van kapel en kerk kort op een rij te zetten. In dit artikel de Caeciliakapel.
De Sint Caeciliakapel was oorspronkelijk de kapel van het Caeciliaklooster. Het klooster, een voortzetting van twee zusterhuizen aan de Achterweg en de Kerkstraat, stond op de plaats van de huidige Ceciliënhof. De exacte stichtingsdatum is niet bekend. De huidige Caeciliakapel kwam gereed in 1494.
De zusters binnen de kloostermuren verrichtten werkzaamheden zoals spinnen, weven, brood bakken, en mogelijk het vermenigvuldigen van boeken. De zusters waren lid van de orde van Augustinessen en leefden hun hele leven achter de kloostermuren.
Na de overgang van Tiel naar de reformatie in 1578 mochten de kloosters geen nieuwe leden meer aannemen en stierven deze langzaam uit. Alle kerkelijke bezittingen vervielen toen aan de gemeente.
In 1633 werd de kapel gerestaureerd en ingericht voor de protestantse eredienst. Het eigendomsrecht bleef tot 1809 bij de gemeente. In 1809 kwam de kapel in handen van de Gereformeerde kerk.
Na zware beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kapel hersteld en voor verschillende doeleinden gebruikt. In 2004 ging de Lutherse kerk op in de Protestantse gemeente Tiel, waarna de kerk incidenteel werd gebruikt voor diverse gelegenheden.
De kapel is een laat-gotisch kerkje met een houten tongewelf, prachtige gebrandschilderde ramen en opvallende elementen zoals de preekstoel en het orgel.
De Ceciliënhof was lang de huiskamer van de Hervormde kerk en werd gebouwd op geschonken grond. Het gebouw werd voor diverse doeleinden verhuurd, maar alle contracten zijn per 1 januari 2025 beëindigd.
Voor meer informatie, zie de Tielenaar.