Het aantal inwoners van Tiel met een betalingsachterstand bij een of meer overheidsinstanties is in twee jaar tijd gedaald, van 5760 naar 5070. Daarmee had één op de zeven inwoners van Tiel vorig jaar een rekening bij de overheid openstaan, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De Belastingdienst is van alle overheidsinstanties de grootste schuldeiser in Tiel, met 2610 particulieren die een toeslagenschuld hebben en 2580 die hun belastingaanslag niet op tijd hebben betaald. Sommige personen hebben zowel een belasting- als een toeslagenschuld.
Ook andere instanties in Tiel hebben inwoners met betalingsachterstanden, zoals 730 mensen met een achterstand bij het CAK en 640 mensen met een achterstand bij het CJIB.
In heel Nederland is het totaal aantal mensen met schulden bij de overheid in twee jaar tijd ook gedaald, al zijn er stijgingen in mensen die te laat zijn met het betalen van verkeersboetes en het terugbetalen van studieschulden. Het aantal mensen met een achterstand bij DUO in Tiel is gestegen van 300 naar 320.
Het aantal mensen met een betalingsachterstand loopt terug, maar het bedrag waarvoor ze in het krijt staan en het aantal maanden dat ze achterlopen, nemen niet af. Financieel voorlichtingsbureau Nibud suggereert een radicale oplossing: het kwijtschelden van de meest hardnekkige schulden, omdat niet iedereen in staat is om betalingsachterstanden in te lopen, zelfs in economisch goede tijden.